Sluis Born is een sluizencomplex in het Julianakanaal in de Nederlandse provincie Limburg. Het complex bestaat uit drie sluizen naast elkaar, een oude en twee nieuwe. De oude sluis was een van de vier sluizen over de lengte van het kanaal, dat in 1934 gereedkwam, welke samen een verval van 23 meter moeten overbruggen. De sluizen lagen, in de stroomafwaartse richting, respectievelijk in Borgharen, Born, Roosteren en Maasbracht. Over de sluis (en dus het Julianakanaal) ligt over het benedenhoofd op KM 27,31 een brug met doorvaarhoogte KP +6,95 m, die Grevenbicht met Born verbindt. Deze brug is geklasseerd als rijksmonument. Ook de oude sluis is geklasseerd als rijksmonument. In de jaren ’60 van de 20e eeuw sloten weliswaar de steenkoolmijnen, maar het scheepvaartverkeer over Maas en Julianakanaal nam almaar toe, zowel wat betreft de beroepsvaart als de pleziervaart, waardoor de capaciteit van het Julianakanaal moest worden vergroot. In 1964 werd daartoe de sluis bij Roosteren gesloopt en werden, parallel aan de reeds bestaande oude sluis te Born, twee nieuwe, en grotere, sluizen gebouwd. Ze kregen door de sloop van Roosteren een groter verval van 11,35 meter, bijna de helft van het totale verval over het kanaal. Er wordt tegenwoordig in Born met de twee nieuwe sluizen geschut tussen NAP +44,00 m en NAP +32,65 m. De sluizen worden vanaf 2014 bediend vanuit Bediencentrale Maasbracht. In 2009/2010 werd de oude sluis gerenoveerd en vervolgens werden, in 2011, de twee oostelijke sluizen (sluis 2 en sluis 3) vergroot, zodat ze geschikt zijn voor schepen tot 190 meter lengte. De middensluis werd verlengd naar 225 meter. 📸 @maveric.drone #sluis #born #sittardgeleen #limburg #inlimburg #nederland  #natuur #nature #drone #drohne #dji #djimavic #djimavicmini #mavicmini #droneshots #dronephotography #dronestagram #instadrone #dronepilot #droneoftheday #dronephoto #maveric #borninbeeld #limburginbeeld

Sluis Born is een sluizencomplex in het Julianakanaal in de Nederlandse provincie Limburg. Het complex bestaat uit drie sluizen naast elkaar, een oude en twee nieuwe.
De oude sluis was een van de vier sluizen over de lengte van het kanaal, dat in 1934 gereedkwam, welke samen een verval van 23 meter moeten overbruggen. De sluizen lagen, in de stroomafwaartse richting, respectievelijk in Borgharen, Born, Roosteren en Maasbracht. Over de sluis (en dus het Julianakanaal) ligt over het benedenhoofd op KM 27,31 een brug met doorvaarhoogte KP +6,95 m, die Grevenbicht met Born verbindt. Deze brug is geklasseerd als rijksmonument. Ook de oude sluis is geklasseerd als rijksmonument. In de jaren ’60 van de 20e eeuw sloten weliswaar de steenkoolmijnen, maar het scheepvaartverkeer over Maas en Julianakanaal nam almaar toe, zowel wat betreft de beroepsvaart als de pleziervaart, waardoor de capaciteit van het Julianakanaal moest worden vergroot. In 1964 werd daartoe de sluis bij Roosteren gesloopt en werden, parallel aan de reeds bestaande oude sluis te Born, twee nieuwe, en grotere, sluizen gebouwd. Ze kregen door de sloop van Roosteren een groter verval van 11,35 meter, bijna de helft van het totale verval over het kanaal. Er wordt tegenwoordig in Born met de twee nieuwe sluizen geschut tussen NAP +44,00 m en NAP +32,65 m. De sluizen worden vanaf 2014 bediend vanuit Bediencentrale Maasbracht. In 2009/2010 werd de oude sluis gerenoveerd en vervolgens werden, in 2011, de twee oostelijke sluizen (sluis 2 en sluis 3) vergroot, zodat ze geschikt zijn voor schepen tot 190 meter lengte. De middensluis werd verlengd naar 225 meter. 📸 @maveric.drone
#sluis #born #sittardgeleen #limburg #inlimburg #nederland  #natuur #nature #drone #drohne #dji #djimavic #djimavicmini #mavicmini #droneshots #dronephotography #dronestagram #instadrone #dronepilot #droneoftheday #dronephoto #maveric
#borninbeeld #limburginbeeld

Instagram filter used: Normal
Foto gemaakt in: Sluis Born
Foto opmerkingen: Sluis Born is een sluizencomplex in het Julianakanaal in de Nederlandse provincie Limburg. Het complex bestaat uit drie sluizen naast elkaar, een oude en twee nieuwe.
De oude sluis was een van de vier sluizen over de lengte van het kanaal, dat in 1934 gereedkwam, welke samen een verval van 23 meter moeten overbruggen. De sluizen lagen, in de stroomafwaartse richting, respectievelijk in Borgharen, Born, Roosteren en Maasbracht. Over de sluis (en dus het Julianakanaal) ligt over het benedenhoofd op KM 27,31 een brug met doorvaarhoogte KP +6,95 m, die Grevenbicht met Born verbindt. Deze brug is geklasseerd als rijksmonument. Ook de oude sluis is geklasseerd als rijksmonument. In de jaren ’60 van de 20e eeuw sloten weliswaar de steenkoolmijnen, maar het scheepvaartverkeer over Maas en Julianakanaal nam almaar toe, zowel wat betreft de beroepsvaart als de pleziervaart, waardoor de capaciteit van het Julianakanaal moest worden vergroot. In 1964 werd daartoe de sluis bij Roosteren gesloopt en werden, parallel aan de reeds bestaande oude sluis te Born, twee nieuwe, en grotere, sluizen gebouwd. Ze kregen door de sloop van Roosteren een groter verval van 11,35 meter, bijna de helft van het totale verval over het kanaal. Er wordt tegenwoordig in Born met de twee nieuwe sluizen geschut tussen NAP +44,00 m en NAP +32,65 m. De sluizen worden vanaf 2014 bediend vanuit Bediencentrale Maasbracht. In 2009/2010 werd de oude sluis gerenoveerd en vervolgens werden, in 2011, de twee oostelijke sluizen (sluis 2 en sluis 3) vergroot, zodat ze geschikt zijn voor schepen tot 190 meter lengte. De middensluis werd verlengd naar 225 meter. 📸 @maveric.drone
#sluis #born #sittardgeleen #limburg #inlimburg #nederland  #natuur #nature #drone #drohne #dji #djimavic #djimavicmini #mavicmini #droneshots #dronephotography #dronestagram #instadrone #dronepilot #droneoftheday #dronephoto #maveric
#borninbeeld #limburginbeeld
Bekijk in Instagram ⇒

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.